Wat is huisstofmijt?

De huisstofmijt is een klein, spinachtig, organisme. Met het blote oog zijn huisstofmijten niet zichtbaar. Ze zijn overal in huis aanwezig en zoeken vooral warme (vanaf 25 ˚C) en vochtige (luchtvochtigheid van 75% à 80%) omgevingen op. Logischerwijs komen ze heel vaak voor in hoofdkussens en matrassen. Vooral tijdens de zomermaanden tiert de huisstofmijt welig in de slaapkamers. Het voedsel van huisstofmijten bestaat vooral uit huidschilfers. Vooral tijdens je slaap verlies je heel wat dode huidschilfers. Je bed ligt er dan ook mee bezaaid. En vooral in combinatie met vocht is de huisstofmijt daar dol op!

Huisstofmijtallergie

Word je ’s morgens wakker met hoest- of niesbuien, hoofdpijn, vermoeidheid, verstopte neus of tranende ogen? Dan is de kans groot dat je lijdt aan huisstofmijtallergie. Deze allergie wordt veroorzaakt door een stofje dat aanwezig is in de uitwerpselen van de huisstofmijt. Als je die tijdens het slapen inademt, krijg je al snel met de eerder genoemde klachten te maken.

Huisstofmijt bestrijden? Zo doe je dat!

Het is een utopie om te denken dat je huisstofmijt volledig kunt uitbannen. Toch zijn er aantal tips die ervoor zorgen dat je de hoeveelheid huisstofmijten kunt beperken:

 

  • Maak gebruik van een merinowollen onder- en bovendeken. In zijn natuurlijke staat voert deze namelijk super snel vocht af door middel van verdamping.
  • Ook voor je hoofdkussen is wol van het merinoschaap ideaal.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur in je slaapkamer niet te hoog wordt. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid.
  • Regelmatig je kamer luchten is een aanrader. Lucht ook je bed.
  • Poets of zuig de vloer van je slaapkamer regelmatig.
  • Was je bedlinnen op zestig graden, want de huisstofmijt is hier niet tegen bestand.
    Haal voorwerpen die stof veroorzaken (zoals boeken of knuffels) zoveel mogelijk weg

Advies nodig? Neem gerust contact met op met een van onze slaapadviseurs.